Volgende inloopspreekuur Vandaag om 13:30 - 14:00

Openingstijden / Inloopspreekuren

Meer informatie bij een spoedgeval »

Vuurwerkangst

Braaf, Rakker, ’t is goed, rustig maar, braaf!

De hond is bang voor vuurwerk

Veel honden zijn als de dood voor het geknal van onder anderen vuurwerk, onweer. Deze angst kan een aanzienlijke hoeveelheid stress voor dier én eigenaar opleveren!

Drie manieren

Er zijn drie manieren om de angst voor knallen aan te pakken, maar allereerst moet men fouten voorkómen die het probleem erger maken. Als u een dier dat zeer angstig en paniekerig gedrag vertoont door vuurwerk of onweer liefkozend aanhaalt en roept: “Braaf, Rakker, ’t is goed, rustig maar, braaf!”, dan stimuleert u in feite het angstgedrag bij uw dier. Het enige wat Rakker begrijpt is dat dit specifieke gedrag positieve aandacht krijgt!

De eerste mogelijkheid om te behandelen is het dier onder gecontroleerde omstandigheden blootstellen aan het lawaai, waarbij de intensiteit van het geluid geleidelijk aan steeds meer opgevoerd wordt. Overleg eventueel met uw dierenarts om te voorkomen dat u de zaak erger in plaats van beter maakt.

De tweede mogelijkheid is: het geknal verdoezelen met ander geluid. Tijdens een onweersbui de hond binnenhouden en de radio hard aanzetten!

De derde mogelijkheid is het gebruik van medicijnen, gedurende extreme omstandigheden, bv op oudejaarsavond tegen twaalven. Bespreek deze mogelijkheid met uw dierenarts. Als het een goede methode voor uw dier is, zal hij/zij u het juiste middel en de juiste dosering voor-schrijven.

In sommige gevallen is een combinatie van bovenstaande drie mogelijkheden nodig.

PDF downloaden

Meer lezen of eenvoudig printen? Download hier de informatieve PDF.

PDF Vuurwerkangst

Altijd telefonisch bereikbaar via 0499 - 374 205