Attentie: Wij werken alleen op afspraak.

Meer informatie bij een spoedgeval »

Er schoot Bodi iets te binnen..

Geplaatst op:

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Zoals altijd was Bodi opgehaald door de uitlaatservice om lekker met andere honden door het bos te rennen. Alles ging goed totdat Bodi het spelen plotseling voor gezien hield en met een stijf dichtgeknepen linker oog terug kwam lopen naar zijn begeleidster. Die kon niet zien wat er aan de hand was, en daarom werd de eigenaresse van Bodi gewaarschuwd, die hem meteen naar ons toe bracht.

Bij aankomst in de kliniek was het linker oog niet te zien, zó gezwollen was het slijmvlies van de oogleden aan de binnenkant. Omdat vermoed werd dat er een grassprietje of een aartje achter het 3e ooglid geschoten was, (iets wat we wel vaker zien), werd het oog met druppels verdoofd, waarna met behulp van een pincetje achter het 3e ooglid gekeken werd: niets te zien. De oogbol zelf was helemaal onbeschadigd. Besloten werd dat Bodi waarschijnlijk tegen een (zwiepende) tak gerend was, en er werd een behandeling met oogzalf ingesteld. De volgende dag was Bodi terug: het ging niet goed. Rondom en achter het oog zat een flinke zwelling en uit het oog kwam een beetje vuil. Onder een roesje werd vastgesteld dat er een ontsteking achter het oog zat. Vanuit de keelholte werd deze ontsteking aangeprikt, waarna een klein beetje pus afvloeide. Het oog zelf werd natuurlijk ook weer bekeken, maar opnieuw werd geen beschadiging van de oogbol gezien. Bodi kreeg nu hoge doses antibiotica toegediend, en ging weer naar huis.

Echter: ondanks de medicijnen en de zalf was Bodi de volgende dag alweer terug. Het oog werd nog steeds dichtgeknepen, en er kwam nog steeds vuil vocht uit z’n ooghoek. Omdat vermoed werd dat er iets achter het oog moest zitten, werd een CT scan gemaakt, en daarmee vielen alle puzzelstukjes op z’n plaats. Recht achter het oog was een vrij lang ‘vreemd voorwerp’ te zien, van ongeveer 4 cm lang, 6 mm dik en hol van binnen: een stukje hout. Bodi was tijdens het rennen met zijn linker oog récht tegen dit takje aan gelopen, waarna het was afgeketst op de harde gladde oogbol, en tussen het bovenste ooglid en de oogbol door tot achter het oog was geschoten.

Door de CT-scan werd alles duidelijk

De behandeling

Oké, de diagnose was rond, nu nog een goede behandeling. Gelukkig hebben wij in de kliniek een paar ervaren chirurgen die Bodi direct aansluitend aan de CT-scan konden opereren. De kop van Bodi werd geschoren en boven/achter het oog werd een snede gemaakt, waardoor men achter het oog kon komen. Niet geheel zonder risico, omdat er belangrijke bloedvaten en zenuwen door dit gebied lopen. Uit de diepte werden al snel een flink stuk hout, plus een aantal splinters opgediept. Vervolgens werd een drain geplaatst, om het ontstekingsvocht af te laten lopen, waarna de wond gesloten werd.

Bodi tijdens zijn herstel.
De boosdoener: 4 cm lang, 6 mm dik!

Bodi is weer helemaal de oude!

De eerste dagen na de operatie nam de zwelling rond het oog flink af, maar het was nog afwachten hoe het met het gezichtsvermogen van het oog zou zijn. Immers: de oogbol was weliswaar niet beschadigd, maar van de ‘oogsteel’ achter het oog, met daarin spiertjes, bloedvaten en de oogzenuw, wisten we dat niet. Na een paar dagen ging het oog steeds verder open, en al snel bleek toen dat hij gelukkig met het linkeroog nog steeds goed zag. Inmiddels is Bodi alweer net zo vrolijk als voor zijn ongeluk, en speelt alweer regelmatig met zijn vrienden!

Altijd telefonisch bereikbaar via 0499 - 374 205