Attentie!! Wegens Corona alleen op afspraak

Meer informatie bij een spoedgeval »

Ziekte van Lyme

Gevaarlijk voor de mens, maar ook voor uw huisdier!

Vaccinatie tegen ziekte van Lyme

Sinds enige tijd is er een betrouwbaar vaccin tegen de ziekte van Lyme (borreliose) beschikbaar voor honden. Iedereen heeft wel eens van deze ziekte gehoord. Ook bij mensen komt de ziekte voor, vaak met zeer vervelende en vérstrekkende gevolgen voor de patiënt. De ziekte kan overigens NIET van mens op dier (en omgekeerd) overgebracht worden.

De hond heeft, om een goede bescherming op te bouwen, twee vaccinaties nodig met een tussentijd van drie weken. Om goed beschermd te blijven moet het dier één keer per jaar opnieuw gevaccineerd worden.

De beste tijd om te enten is het voorjaar, dus vóór de periode van het jaar dat er veel teken zijn. Hiermee voorkóm je ook dat je hond geënt wordt als hij al besmet is met de Lyme bacterie.

Symptomen

Bij honden die besmet zijn met de Lyme bacterie (Borrelia) zien we als klachten vooral kreupelheid, koorts en sloomheid. In ernstige gevallen kan een ontsteking van de nieren, de hartspier of het zenuwstelsel optreden.

De ziekte van Lyme wordt dus veroorzaakt door een bacterie, die door de beet van een teek wordt overgebracht. Het vaccin zorgt er voor dat de bacteriën direct na besmetting onschadelijk gemaakt worden. Het gaat hier dus NIET om een enting tegen TEKEN. Een goede bescherming tegen teken blijft noodzakelijk, omdat teken ook nog andere ziektes kunnen overbrengen.

 

Altijd telefonisch bereikbaar via 0499 - 374 205