Attentie: Wij werken alleen op afspraak.

Meer informatie bij een spoedgeval »

De röntgenfoto

De röntgenfoto is de oudste vorm van medische beeldvorming. Inmiddels zijn er veel soorten medische beeldvorming bij gekomen, zoals echoscopie, endoscopie, CT, MRI en scintigrafie.

De röntgenfoto is nog steeds een onmisbaar hulpmiddel voor het opsporen van allerlei aandoeningen.

Röntgenfoto’s worden daarnaast ook gebruikt voor een aantal gezondheidsonderzoeken bij rashonden: de officiële HD- en ED-onderzoeken.

Het officiële heupdysplasie onderzoek

Het officiële HD-onderzoek moet gedaan worden door een dierenarts die daartoe een overeenkomst met de Raad van Beheer heeft gesloten. Binnen onze kliniek is het aan meerdere dierenartsen toegestaan om dit onderzoek te doen.

In principe kunnen alle rashonden (met een stamboom op naam van de huidige eigenaar!) onderzocht worden vanaf de leeftijd van 12 maanden. De volgende (grote) rassen kunnen echter pas vanaf de leeftijd van 18 maanden onderzocht worden: Berghond van de Maremmen, Bullmastiff, Landseer, Mastiff, Newfoundlander, Sint Bernard, Bordeaux Dog, Duitse Dog, Leonberger, Mastino Napoletano, Pyrenese Berghond.

Voor het maken van de HD-foto is het nodig dat de hond op zijn/haar rug op de röntgentafel gelegd wordt. Sommige honden laten dit toe zonder sedatie (roesje), maar vaak moeten ze toch eerst gesedeerd worden, vooral ook omdat aan de technische kwaliteit van de HD-foto door de beoordelingscommissie (terecht) hoge eisen gesteld worden. Zo moeten bekken en poten van de hond volledig symmetrisch afgebeeld worden, moeten de knieschijven voldoende ‘ingedraaid’ zijn, moet de belichting van de foto precies goed zijn enz. enz. Tijdens het maken van de foto worden stamboomnummer, HD-nummer en dierenartscode aan het digitale beeld toegevoegd.

Voorafgaand aan het onderzoek dient de eigenaar eerst (eenmalig) een account (als fokker) aan te maken op de website van de Raad van Beheer. De uitslag wordt naar dit account gestuurd, niet meer per post. De foto wordt door de dierenarts verstuurd naar de Raad van Beheer, afd GGW. De beoordelingskosten moeten sinds 23 mei 2016 direct bij de dierenarts afgerekend worden. De Raad van Beheer stuurt dus géén rekening meer voor deze beoordeling, maar verrekent dit met de dierenarts.

Het officiële elleboogdysplasie onderzoek

Het officiële ED-onderzoek moet gedaan worden door een dierenarts die daartoe een overeenkomst met de Raad van Beheer heeft gesloten. Binnen onze kliniek is het aan meerdere dierenartsen toegestaan om dit onderzoek te doen.In principe kunnen alle rashonden (met een stamboom op naam van de huidige eigenaar!) onderzocht worden vanaf de leeftijd van 18 maanden. De volgende rassen kunnen vanaf de leeftijd van 12 maanden onderzocht worden: Labrador Retriever, Golden Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Flatcoated Retriever, Duitse herder en Bouvier des Flandres.

Voor een aantal rassen geldt dat ze aan het zogenaamde ‘diagnose-onderzoek’ onderworpen moeten worden, wat betekent dat er per elleboog 4 opnames, dus in totaal 8 opnames gemaakt moeten worden. Deze rassen zijn: Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennenhond, Duitse Herder, Bordeaux Dog. Voor alle andere rassen volstaat het artrose-onderzoek, (2 opnames per elleboog).

Voor het maken van de ED-foto´s (dus 4 of 8 opnames) is het nodig dat de hond op zijn/haar zijde op de röntgentafel gelegd wordt. Sommige honden laten dit toe zonder sedatie (roesje), maar bijna altijd moeten ze toch eerst gesedeerd worden, vooral ook omdat aan de technische kwaliteit van de ED-foto´s door de
beoordelingscommissie (terecht) hoge eisen gesteld worden. Tijdens het maken van de foto’s worden stamboomnummer, ED-nummer en dierenartscode aan de digitale beelden toegevoegd.

Voorafgaand aan het onderzoek dient de eigenaar eerst (eenmalig) een account (als fokker) aan te maken op de website van de Raad van Beheer. De uitslag wordt naar dit account gestuurd, niet meer per post. De foto’s worden door de dierenarts verstuurd naar de Raad van Beheer, afd GGW.

Röntgenologie bij Dierenkliniek den Heuvel

Altijd telefonisch bereikbaar via 0499 - 374 205