Attentie: Wij werken alleen op afspraak.

Meer informatie bij een spoedgeval »

Konijnen vaccineren: nú doen!

Geplaatst op:

Zowel wilde als tamme konijnen lopen het risico besmet te geraken met een aantal virusziekten. Voor deze ziekten is er geen behandeling met als gevolg dat een besmet konijn veelal overlijdt.
Een eerste, vrij bekende, virale konijnenziekte is myxomatose. Het virus wordt meestal overgebracht door vlooien en muggen ofwel door direct contact met een besmet konijn. De periode tussen het besmet geraken en het ziek worden (incubatietijd) bedraagt 5 tot 14 dagen. Aangetaste dieren krijgen zwellingen rond de ogen en de lippen waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen eten.
Een tweede virale konijnenziekte is rabbit haemorrhagic disease (RHD). Van deze ziekte bestaan er 2 types. Het reeds langer bekende type 1 en het vrij recente type 2. Net als bij myxomatose spelen muggen en vlooien een grote rol in de virusoverdracht én kan het ook overgebracht worden door contact met een besmet konijn. Het RHD-virus kan echter ook via kleding of schoeisel van mensen binnengebracht worden in de leefomgeving van het konijn. De incubatieperiode van RHD bedraagt slechts enkele dagen. Er worden meestal weinig symptomen gezien. Eigenaren treffen hun huisdier plots overleden aan.
Zowel binnen- als buitenkonijnen kunnen met de beide virusziektes besmet geraken.
Gelukkig is er sinds enkele jaren een vaccin op de markt dat konijnen zowel tegen myxomatose als tegen de beide RHD-types beschermt. Jonge konijntjes mogen vanaf de leeftijd van 5 weken gevaccineerd worden. Een gevaccineerd konijn is vanaf 3 weken na vaccinatie beschermd en de bescherming duurt een jaar. Om uw konijn dus blijvend te beschermen tegen deze ziektes is een jaarlijkse hervaccinatie noodzakelijk.
U krijgt van ons als eigenaar van een gevaccineerd konijn jaarlijks een herinnering aan de vaccinatie.
Aangezien in de lente de vlooien en muggen stilaan weer aanwezig zijn, is het advies om jonge en nog nooit gevaccineerde konijnen in de lente te vaccineren.
Om uw konijn te laten vaccineren kan u telefonisch een afspraak maken op 0499-374205.

Neem contact op voor meer informatie

Dierenkliniek den Heuvel staat 365 dagen per jaar voor u klaar!

Neem contact op

Altijd telefonisch bereikbaar via 0499 - 374 205